Starinska pita s Plazmom i jabukama
Osnovne informacije:
Vrijeme pripreme: 1 sat i 30 min.
Porcija: 10
Težina:
Sastojci:
Tijesto:
250 g oštrog brašna
250 g Mljevene Plazme
2 jaja
240 g masti
150 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
1 jušna žlica cimeta
1 čajna žlica praška za pecivo
Nadjev:
1,5 kg kiselijih jabuka (Granny Smith)
8 jušnih žlica šaćera
naribana kora 1 limuna
1 jušna žlica cijeđenog soka limuna
15 g maslaca
Ukrašavanje:
šećer u prahu
1. Postupak
U zdjeli srednje veličine pomiješajte brašno, Mljevenu Plazmu, cimet i prašak za pecivo.
2. Postupak
U drugoj većoj posudi pjenasto umutite mast i šećer pa dodajte jaja i sve dobro izmiješajte. Na kraju, postupno dodajte izmiješane praškaste sastojke i sve dobro umutiti da smjesa postane homogena. Zdjelu prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 30 minuta.
3. Postupak
Jabuke operite, osušite i ogulite. Prerežite ih na pola i izvadite središnji dio sa sjemenkama pa ih narežite na veće kocke.
4. Postupak
U veliku tavu ulijte maslac i otopite ga na umjerenoj vatri. Dodajte jabuke, šećer, limunov sok i naribanu koricu i lagano kuhajte dok sok od jabuka ne ispari, a zatim uklonite s vatre.
5. Postupak
Zagrijte pećnicu na 180°C.
6. Postupak
Pladanj za pečenje premažite s malo maslaca ili masti. Izvadite tijesto iz hladnjaka i podijelite ga na dva dijela.
7. Postupak
Jednim obložite pladanj za pečenje i ravnomjerno rasporedite nadjev.
8. Postupak
Drugu polovicu tijesta stavite na veći list papira za pečenje i valjkom razvaljajte na dimenzije pladnja.
9. Postupak
Tijesto izbodite vilicom i uz pomoć papira za pečenje pažljivo položite preko nadjeva od jabuka.
10. Postupak
Odlijepite papir i stavite pitu u pećnicu na 40-45 minuta. Pitu izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi, zatim narežite kocke i pospite šećerom u prahu.
11. Postupak
Vaš desert je spreman!
Autor:
Zorica Lakonic/My pans and pots
Jeste li isprobali ovaj recept?
Ako je odgovor DA, fotografirajte poslasticu i označite @plazma_zvanicna ili koristite #plazmasticarnica
Slični recepti
2024 Copyright | All rights reserved | Obavijesti o privatnosti | Kontakt | Created by Webtise