Balkanska domaćica - Plazma malina torta
Osnovne informacije:
Vrijeme pripreme: 1h + 4h hladjenja
Porcija: 10
Težina:
Sastojci:
Korice:
12 bjelanaca
12 žlica šećera
150 gr mljevenih oraha
3 žlice mekog brašna
15 gr praška za pecivo
Krema:
12 žumanaca
10 žlica šećera
2 pudinga sa ukusom vanilije – 80 gr
900 ml mlijeka
250 gr maslaca ili margarina
100 gr šećera u prahu
300 gr Mljevenog Plazma keksa
200 gr kiselog vrhnja
200 ml slatkog vrhnja
Još:
600 gr malina
Ukrašavanje:
180 gr šlag krema
1. Postupak
Najprije umijesiti tijesto za korice. Umutiti 4 bjelanca s 4 žlice šećera kako bi se dobila čvrsta pjena.
2. Postupak
Dodati orahe,brašno i prašak za pecivo i lagano sjediniti špatulom. Sipati smjesu u kalup promjera 26 cm,prethodno obložen papirom za pečenje i staviti peći.
3. Postupak
Vrijeme pečenja je 13 – 15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva. Na isti način pripremiti i ispeći još dvije korice da dobijemo ukupno 3.
4. Postupak
Umutiti 12 žumanaca sa 10 žlica šećera,2 pudinga od vanilije i 100 ml mlijeka da se lijepo sjedini.
5. Postupak
U lonac sipati 700 ml mlijeka, staviti da provri, pa kad provri dodati u njega prethodno umućena žumanca i puding i kuhati dok se ne zgusne. Kad je gotovo, skinuti s vatre, prekriti folijom i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
6. Postupak
Umutiti 250 gr margarina sa 100 gr šećera u prahu pa u to dodati prethodno skuvan i ohlađen fil, sjediniti pa dodati 150 gr Mlevene Plazme i sve lepo umutiti mikserom. Kada sve umutimo prvi fil nam je gotov.
7. Postupak
Pripremiti drugi nadjev. Umutiti kratko mikserom 200 ml slatkog vrhnja s 200 gr kiselog vrhnja. Dodati 150 gr Mljevenog Plazma keksa i 100 ml mlijeka i sjediniti. Time nam je gotov i drugi nadjev.
8. Postupak
Na podlogu na kojoj filamo tortu staviti prvu koru. Preko prve kore namazati 1/3 prvog nadjeva. Preko nadjeva poslagati 300 gr malina pa premazati polovinom drugog nadjeva. Preko Plazma nadjeva staviti drugu koru i ponoviti postupak filanja. Na kraju staviti treću koru i premazati tortu odozgo i sa strane preostalim nadjevom.
9. Postupak
Tortu staviti u hladnjak na hlađenje.
10. Postupak
Umutiti 180 gr šlag kreme po uputstvu s vrećice, ukrasiti tortu po želji pa poslužiti.
Autor:
Balkanska domaćica
Jeste li isprobali ovaj recept?
Ako je odgovor DA, fotografirajte poslasticu i označite @plazma_zvanicna ili koristite #plazmasticarnica
Slični recepti
2024 Copyright | All rights reserved | Obavijesti o privatnosti | Kontakt | Created by Webtise