Jernej kitchen - Kolač s makom
Osnovne informacije:
Vrijeme pripreme: 1 h 50 min.
Porcija: 12
Težina:
Sastojci:
Tijesto:
250 g glatkog bijelog brašna
100 g šećera
1 žličica praška za pecivo
150 g maslaca
1 jaje
1 žlica Mljevene Plazme (za vrh)
Nadjev od maka:
750 ml mlijeka
120 g maslaca
450 g mljevenog maka
120 g pšeničnog griza
120 g slatkog vrhnja
1 žlica ruma
1 žličica limunove kore
250 g vrhnja
100 g Mljevene Plazme
3 jaja
1. Postupak
U zdjelu stavite bijelo brašno, šećer, prašak za pecivo, maslac isječen na kockice i jaje. Hladan maslac rukama dobro umijesiti u smjesu da se dobije ujednačena smjesa. Stavite u hladnjak na 20-30 minuta.
2. Postupak
U lonac dodajte mlijeko i maslac narezan na kockice. Stavite na srednju vatru da smjesa proključa. Dodajte mljeveni mak i umiješajte u smjesu. Zatim dodajte griz i kuhajte nadjev na tihoj vatri 3-4 minuta uz redovno miješanje. Odvojite i u nadjev od maka umiješajte slatko vrhnje, rum, koru limuna i vrhnje. Miješajte dok ne postane glatko i ostavite da se ohladi do sobne temperature.
3. Postupak
U ohlađeni nadjev od maka umiješati Mljevenu Plazmu. Kada se dobro sjedini, dodajte jaja i dobro promiješajte.
4. Postupak
Stavite dvije trećine tijesta na lagano pobrašnjenu površinu. Preostalo tijesto čuvajte u hladnjaku. Razvaljajte tijesto na veličinu 20 cm x 25 cm. Također biramo tepsiju ove veličine. Prebacite tijesto valjkom u podmazanu tepsiju. Ravnomjerno rasporedite nadjev preko tijesta. Hladno tijesto ravnomjerno naribati preko nadjeva. Pospite Mljevenu Plazmu preko vrha.
5. Postupak
Stavite kolač od maka u zagrijanu pećnicu. Pecite jedan sat na 180 stupnjeva. Kada je kolač ispečen, ostavite sa strane da se ohladi, pa isjecite na ravne komade i poslužite.
Autor:
Jernej kitchen
Jeste li isprobali ovaj recept?
Ako je odgovor DA, fotografirajte poslasticu i označite @plazma_zvanicna ili koristite #plazmasticarnica
Slični recepti
2024 Copyright | All rights reserved | Obavijesti o privatnosti | Kontakt | Created by Webtise