Napoleon torta s kremom od Plazme
Osnovne informacije:
Vrijeme pripreme: 1 h + 4h hlađenje
Porcija: 8
Težina:
Sastojci:
Kore:
260 g hladnog maslaca
460 g glatkog pšeničnog brašna
1 jaje
160 ml ledene vode
1 žlica jabučnog octa
½ žličice soli
Krema:
750 ml mlijeka
1 štapić vanilije
6 žumanjaka
150 g šećera
45 g škrobnog brašna
50 g maslaca sobne temperature
50 ml slatkog vrhnja
40 g šećera u prahu
100 g Mljevene Plazme
Ukrašavanje:
100 g Mljevene Plazme
voće po izboru
1. Postupak
Najprije umijesite tijesto za kore. U brašno dodajte sol, izmiješajte pa dodajte hladan maslac, krupno izriban. Utrljajte maslac u brašno, napravite udubljenje u sredini pa u udubljenje dodajte ostale sastojke: jaje, ocat i ledenu vodu. Umijesite glatko, elastično tijesto pa ga podijelite na 12 loptica.
2. Postupak
Loptice tijesta nježno umotajte u prozirnu foliju pa stavite u hladnjak da odstoje otprilike 2 sata.
3. Postupak
Nakon toga zagrijte pećnicu na 210 °C. Papirom za pečenje obložite dva lima. Svaku lopticu tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi do promjera 22 cm. Krug od tijesta izbockajte vilicom. Nije važno ako krug nije pravilan jer se viškovi tijesta režu nakon pečenja. Torta će biti promjera 18 cm, a tijesto se pečenjem skuplja pa je važno da promjer prije pečenja bude znatno veći.
4. Postupak
Pecite koru 7 – 8 minuta u zagrijanoj pećnici. Odmah ju prebacite s papira za pečenje na kuhinjsku krpu i tanjurom promjera 18 cm odrežite višak tijesta, a formirani disk ostavite da se hladi. Viškove skupljajte sa strane. Nastavite s preostalih 11 loptica tijesta. Dok se jedna kora peče, drugu pripremajte i stavljajte na drugi lim obložen papirom za pečenje.
5. Postupak
Dok su loptice tijesta u hladnjaku, pripremite kremu. Mlijeko ulijte u veću posudu i ubacite štapić vanilije. Zagrijavajte do ključanja.
6. Postupak
Posebno izmiješajte šećer, škrobno brašno i žumanjke da dobijete smjesu bez grudica.
7. Postupak
Iz vrelog mlijeka izvadite štapić vanile. U ovu smjesu dodajte vrelog mlijeka, malo-pomalo, da se žumanjci zagriju. Tako ćete spriječiti da se zgrušaju.
8. Postupak
Toplu smjesu sa žumanjcima vratite u vrelo mlijeko i miješajte na laganijoj vatri dok se ne zgusne.
9. Postupak
Vrelu smjesu sklonite s vatre, dodajte maslac na sobnoj temperaturi i umiješajte pa pokrijte prozirnom folijom površinu nadjeva da se ne stvori korica. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa dodatno ohladite u hladnjaku.
10. Postupak
Neposredno prije nadijevanja istucite slatko vrhnje sa šećerom u prahu. Ohlađenoj kremi dodajte Mljevenu Plazmu i tučeno slatko vrhnje i sve sjedinite.
11. Postupak
Na tanjur na kojem će biti torta stavite žlicu kreme pa prvu koru. Preko prve kore razmažite 2 – 3 žlice kreme pa stavite drugu koru. Nastavite tako do dvanaeste kore. Tortu lagano pritisnite i stavite u hladnjak. Nemojte potrošiti svu kremu.
12. Postupak
Nakon 2 sata tortu izvadite iz hladnjaka, opet malo pritisnite pa premažite ostatkom kreme sa strane i po površini. Viškove pečenih kora usitnite pa im dodajte 50 g Mljevene Plazme i tom smjesom obilno pospite tortu sa svih strana. Ostavite u hladnjaku da prenoći pa poslužite.
Autor:
Milkica Crevar/Mimi’s Kingdom
Jeste li isprobali ovaj recept?
Ako je odgovor DA, fotografirajte poslasticu i označite @plazma_zvanicna ili koristite #plazmasticarnica
Slični recepti
2024 Copyright | All rights reserved | Obavijesti o privatnosti | Kontakt | Created by Webtise