Torte

Napoleon torta s kremom od Plazme

Spremi
Podijeli

Osnovne informacije:

Vrijeme pripreme slika Vrijeme pripreme: 1 h + 4h hlađenje

Porcija slika Porcija: 8

Težina slika Težina: 0Težina slika 1Težina slika 2Težina slika 3Težina slika 4Težina slika

Sastojci:

Kore:

260 g hladnog maslaca

460 g glatkog pšeničnog brašna

1 jaje

160 ml ledene vode

1 žlica jabučnog octa

½ žličice soli

Krema:

750 ml mlijeka

1 štapić vanilije

6 žumanjaka

150 g šećera

45 g škrobnog brašna

50 g maslaca sobne temperature

50 ml slatkog vrhnja

40 g šećera u prahu

100 g Mljevene Plazme

Ukrašavanje:

100 g Mljevene Plazme

voće po izboru

1. Postupak

Najprije umijesite tijesto za kore. U brašno dodajte sol, izmiješajte pa dodajte hladan maslac, krupno izriban. Utrljajte maslac u brašno, napravite udubljenje u sredini pa u udubljenje dodajte ostale sastojke: jaje, ocat i ledenu vodu. Umijesite glatko, elastično tijesto pa ga podijelite na 12 loptica.

2. Postupak

Loptice tijesta nježno umotajte u prozirnu foliju pa stavite u hladnjak da odstoje otprilike 2 sata.

3. Postupak

Nakon toga zagrijte pećnicu na 210 °C. Papirom za pečenje obložite dva lima. Svaku lopticu tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi do promjera 22 cm. Krug od tijesta izbockajte vilicom. Nije važno ako krug nije pravilan jer se viškovi tijesta režu nakon pečenja. Torta će biti promjera 18 cm, a tijesto se pečenjem skuplja pa je važno da promjer prije pečenja bude znatno veći.

4. Postupak

Pecite koru 7 – 8 minuta u zagrijanoj pećnici. Odmah ju prebacite s papira za pečenje na kuhinjsku krpu i tanjurom promjera 18 cm odrežite višak tijesta, a formirani disk ostavite da se hladi. Viškove skupljajte sa strane. Nastavite s preostalih 11 loptica tijesta. Dok se jedna kora peče, drugu pripremajte i stavljajte na drugi lim obložen papirom za pečenje.

5. Postupak

Dok su loptice tijesta u hladnjaku, pripremite kremu. Mlijeko ulijte u veću posudu i ubacite štapić vanilije. Zagrijavajte do ključanja.

6. Postupak

Posebno izmiješajte šećer, škrobno brašno i žumanjke da dobijete smjesu bez grudica.

7. Postupak

Iz vrelog mlijeka izvadite štapić vanile. U ovu smjesu dodajte vrelog mlijeka, malo-pomalo, da se žumanjci zagriju. Tako ćete spriječiti da se zgrušaju.

8. Postupak

Toplu smjesu sa žumanjcima vratite u vrelo mlijeko i miješajte na laganijoj vatri dok se ne zgusne.

9. Postupak

Vrelu smjesu sklonite s vatre, dodajte maslac na sobnoj temperaturi i umiješajte pa pokrijte prozirnom folijom površinu nadjeva da se ne stvori korica. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa dodatno ohladite u hladnjaku.

10. Postupak

Neposredno prije nadijevanja istucite slatko vrhnje sa šećerom u prahu. Ohlađenoj kremi dodajte Mljevenu Plazmu i tučeno slatko vrhnje i sve sjedinite.

11. Postupak

Na tanjur na kojem će biti torta stavite žlicu kreme pa prvu koru. Preko prve kore razmažite 2 – 3 žlice kreme pa stavite drugu koru. Nastavite tako do dvanaeste kore. Tortu lagano pritisnite i stavite u hladnjak. Nemojte potrošiti svu kremu.

12. Postupak

Nakon 2 sata tortu izvadite iz hladnjaka, opet malo pritisnite pa premažite ostatkom kreme sa strane i po površini. Viškove pečenih kora usitnite pa im dodajte 50 g Mljevene Plazme i tom smjesom obilno pospite tortu sa svih strana. Ostavite u hladnjaku da prenoći pa poslužite.

Autor:

Milkica Crevar/Mimi’s Kingdom

Uživaj uz Plazmu slika

Jeste li isprobali ovaj recept?

Ako je odgovor DA, fotografirajte poslasticu i označite @plazma_zvanicna ili koristite #plazmasticarnica

Plazma poslastica slika
Jeste li isprobali ovaj recept?

Cijene proizvoda preuzete su sa službenih stranica prodavača. Cijene i dostupnost mogu varirati ovisno o lokaciji.

Uspešno ste se prijavili za newsletter!

Neke su priče slađe kad su samo tvoje!

Prijavi se na naš e-bilten i budi ukorak s Plazmastičarnica pričama koje pripremamo svaki tjedan samo za tebe

Prijavite se na e-bilten slika