Armina Memić - Baklava s Plazmom
Osnovne informacije:
Vrijeme pripreme: 2 h
Porcija: 30
Težina:
Sastojci:
2 pakiranja kora ( 2x450 g)
1 kg oraha
100 g šećera
200 g Mljevene Plazme
250 g maslaca
200 ml ulja
Zaljev:
1200 g šećera
1200 ml vode
Jedan limun
1. Postupak
Zaljev (agdu, šerbet) staviti da prokuha.
2. Postupak
Nakon toga neka kuha još 15 minuta.
3. Postupak
Pred kraj kuhanja ubaciti limun izrezan na tanke kolutiće. Koristiti okruglu tepsiju promjera 36 cm. Tepsiju staviti na kore i izrezati kore. Pomastiti tepsiju, staviti 3 kore i svaku samo mastiti (rastopljen maslac i ulje). Tek na četvrtu koru sipati mješavinu oraha, šećera i Plazme. Svaku sljedeću koru i mastiti i posipati. Krajeve koji su ostali prilikom kruženja ne bacati, nego ubacivati tokom slaganja. Postupak ponavljati sve dok imate kora i oraha. Na kraju ostaviti 3 kore i njih samo mastiti.
4. Postupak
Baklavu izrezati, a potom preliti s ostatkom maslaca i ulja.
5. Postupak
Baklavu peći na 200 °C dok ne porumeni, zatim smanjiti na 120 °C i peći jos 1 h.
6. Postupak
Nakon pečenja baklavu zalijevati lagano u tankom mlazu (vruću baklavu zalijevati hladnim zaljevom).
Autor:
Armina Memić
Jeste li isprobali ovaj recept?
Ako je odgovor DA, fotografirajte poslasticu i označite @plazma_zvanicna ili koristite #plazmasticarnica
Slični recepti
2024 Copyright | All rights reserved | Obavijesti o privatnosti | Kontakt | Created by Webtise