Pereci s hrskavim posipom
Osnovne informacije:
Vrijeme pripreme: 4 h
Porcija: 20-ak komada
Težina:
Sastojci:
oko 550 g brašna
prstohvat soli
100 g šećera
1 vrećica vanilin šećer
1 vrećica suhog kvasca
1 žlica šećera
250 ml mlijeka
1 jaje
100 g maslaca
Posip:
50 g brašna
20 g šećera
40 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
5 komada Plazma keksa
Ukrašavanje:
1 jaje za premazivanje
100 g bijele čokolade
1 žlica suncokretova ulja
šarene mrvice za ukrašavanje
1. Postupak
Maslac otopite na laganoj vatri i ostavite da se prohladi. Zagrijte mlijeko da bude toplo, dodajte u mlijeko žlicu šećera i vrećicu suhog kvasca, promiješajte i ostavite da se kvasac aktivira. Za to vrijeme u posudu stavite 500 g brašna, sol, šećer, jaje, prohlađeni maslac i na kraju dodajte nadošli kvasac. Zamijesite testo, po potrebi dodajte preostalih 50 g brašna (ili više) dok ne dobijete glatko, srednje mekano tijesto. Pokrijte posudu prozirnom folijom pa ostavite da se tijesto udvostruči.
2. Postupak
Za to vrijeme pripremite posip tako što ćete u posudi pomiješati brašno i šećer, dodajte narezani maslac i prstima ga utrljajte u suhe sastojke tako da dobijete mrvice veličine graška. Pokrijte posudu i stavite u hladnjak do korištenja.
3. Postupak
Pripremite dva velika lima i stavite na njih papir za pečenje.
4. Postupak
Kada je tijesto nadošlo, premjestite ga na blago pobrašnjenu podlogu, oblikujte deblji valjak od tijesta pa narežite na 20-ak jednakih dijelova. Od svakog dijela napravite glistu dužine 30 – 35 cm pa ju umotajte u oblik pereca. Dobivene perece poredajte u pripremljene limove s razmakom između jer trebaju još rasti. Pokrijte ih i ostavite oko 30 minuta da još malo narastu.
5. Postupak
Za to vrijeme upalite pećnicu da se grije na 180 °C. U posip iz hladnjaka dodajte Plazmu koju ćete rukama izlomiti na manje dijelove, veličine mrvica posipa. Pred ubacivanje u pećnicu premažite perece razmućenim jajetom pa po svakom perecu rasporedite posip s Plazmom. Pecite ih oko 20 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju. Pečene ostavite da se malo prohlade pa ukrasite.
6. Postupak
Bijelu čokoladu otopite sa žlicom ulja na laganoj vatri. Perece ukrasite otopljenom čokoladom i odmah pospite šarenim mrvicama. Poslužite odmah.
7. Postupak
Vaš desert je spreman!
Autor:
Ana V. Đurđević/Prstohvat soli
Jeste li isprobali ovaj recept?
Ako je odgovor DA, fotografirajte poslasticu i označite @plazma_zvanicna ili koristite #plazmasticarnica
Slični recepti
2024 Copyright | All rights reserved | Obavijesti o privatnosti | Kontakt | Created by Webtise