Jernejkitchen - Božićna rolada(štrudla)
Osnovne informacije:
Vrijeme pripreme: 2h
Porcija: 15
Težina:
Sastojci:
80 g Mljevene Plazme
50 g šećera
1/2 žličice đumbira
1/4 žličice aleve paprike
1 žličica cimeta
100 g suhog voća (marelice, šljive, grožđice)
80 ml ruma
120 g maslaca
1 mandarina
400 g kora za pitu
6 jabuka (Gala ili Idared)
6 krušaka (viljamovke ili abata)
1 žlica vanilin šećera
2 žlice sjeckanih oraha
12 keksa Plazma
100 g crne čokolade
1. Postupak
U maloj zdjeli pomiješajte Mljevenu Plazmu, šećer, đumbir, alevu papriku i cimet. Ostavite sa strane.
2. Postupak
Stavite sjeckane suhe marelice, šljive i grožđice u malu zdjelu. Preliti rumom i staviti na umjerenu vatru. Dovedite do ključanja i kuhajte dva do tri minuta. Uklonite s vatre i ostavite sa strane.
3. Postupak
Stavite maslac u manji lonac, stavite na srednju vatru i pričekajte da se maslac otopi. Sklonite s vatre i dodajte sok od jedne mandarine.
4. Postupak
Jabuke i kruške ogulite, uklonite koštice iz sredine i naribajte ih. Stavite u veliku zdjelu i dodajte vanilin šećer, suho voće i sjeckane orahe. Promiješati i ostaviti sa strane. Plazma keks i čokoladu krupno isjeckati.
5. Postupak
Izvadite kore iz pakovanja. Stavite dva lista na čistu kuhinjsku krpu, preklapajući ih oko 10 centimetara. Kore obilno premažite puterom i prekrijte polovinu kore sa četvrtinom mešavine Mlevene Plazme i šećera (korak 1) ravnomerno rasporedite preko polovine kore. Zatim ravnomerno rasporedite četvrtinu pripremljenog voća. Zatim pospite četvrtinom Plazma keksa i čokolade. Stavite rešetku na sredinu rerne i zagrejte rernu na 180 stepeni. Veći pleh dimenzija 25 x 30 cm obložite papirom za pečenje.
6. Postupak
Uvijamo tijesto tako da počnemo uvijati od kraćeg ruba. Umotajte u čvrst omot. Prstima uštipnite vanjske rubove da se dobro zatvore kako nadjev ne bi iscurio tijekom pečenja. Roladu pažljivo stavite na veću tepsiju obloženu papirom za pečenje. Ponovite postupak da napravite četiri manje rolne. Prelijte sve preostalim otopljenim maslacem.
7. Postupak
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 50 - 60 minuta, ili dok tijesto ne porumeni i ne postane hrskavo. Pečenu štrudlu ostavite u tepsiji najmanje 30 minuta da se malo ohladi, pa pospite šećerom u prahu i poslužite.
Autor:
jernejkitchen
Jeste li isprobali ovaj recept?
Ako je odgovor DA, fotografirajte poslasticu i označite @plazma_zvanicna ili koristite #plazmasticarnica
Slični recepti
2024 Copyright | All rights reserved | Obavijesti o privatnosti | Kontakt | Created by Webtise