Chica shtikla kashika - Blagdanska Plazma torta
Osnovne informacije:
Vrijeme pripreme: 1h i 30 min.
Porcija: 15
Težina:
Sastojci:
Kora (peku se 3 kore od 12 bjelanaca):
4 bjelanceta
4 žlice šećera
4 žlice mljevenog badema
2 žlice Mljevene Plazme
1 žlica pudinga od vanilije
Nadjev:
12 žumanaca
1 l mlijeka
3 pudinga od vanilije
200 g šećera
250 g maslaca ili maragarina
100 g crne čokolade
100 g bijele čokolade
6 žlica Mljevene Plazme
Aroma vanilije
Crveni nadjev:
600 g smrznutih malina
3 pune žlice gustina
200 ml vode
100 g šećera
1 vanilin šećer
Ukrašavanje:
300 ml slatkog vrhnja
1 žlica kakao praha
2 žlice vode
Listići ružmarina i maline
1. Postupak
Uključiti pećnicu na 180° - 190° C da se zagrije dok pripremite koru.
2. Postupak
Za prvu koru umutiti 4 bjelanceta sve dok ne postanu pjenasta. Dodati jednu po jednu žlicu šećera i nastaviti sa mućenjem.
3. Postupak
Kada smjesa postane čvrsta odložiti mikser. Prethodno pečene listiće badema samljeti, a zatim dodati 4 žlice mljevenog badema u smjesu.
4. Postupak
Dodati 2 žlice Mljevene Plazme i 1 žlicu pudinga od vanilije.
5. Postupak
Ručno miješati sve dok se svi sastojci ne povežu.
6. Postupak
Kalup dimenzije 24 cm obložiti papirom za pečenje, a stranice namazati maslacem. Lagano uliti pripremljenu smjesu u kalup za pečenje i poravnati. Staviti peći na ~ 15 minuta. Ispeći još 2 ovakve kore!
7. Postupak
Crveni nadjev: Sipati maline u lončić uz dodatak šećera. Kuhati na tihoj vatri. Gustin pomiješati sa 200 ml vode i dodati u omekšale maline. Zakuhati kao puding. Kada postane kremasto skloniti sa vatre. Topao nadjev staviti u rešetkastu cjediljku kako bi se odstranile sitne koštice iz malina. Nadjev dobro ohladiti prije punjenja, najbolje preko noći u hladnjaku.
8. Postupak
Žuti nadjev: U lonac sipati 800 ml mlijeka i ostaviti da se zagrije do ključanja. Smanjiti temperaturu.
9. Postupak
U posebnoj posudi pomiješati 12 žumanaca, 3 cijela pudinga od vanilije i šećer. Sipati 200 ml hladnog mlijeka i promiješati.
10. Postupak
Kako se žumance prilikom kuhanja ne bi pretvorilo u kajganu, dodati 2 kutlače toplog mlijeka u žumance i puding i promiješati.
11. Postupak
U lončiću sa proključalim mlijekom zakuhati puding sa žumancima i lagano miješati na tihoj vatri. Kada se zgusne, skloniti sa vatre i odmah podijeliti nadjev na 2 jednaka dijela (odvajati žlicu po žlicu).
12. Postupak
Nadjev sa bijelom čokoladom: U topao nadjev dodati 100 g bijele čokolade. Ukoliko se nadjev ohladio, čokoladu otopiti pa sipati u nadjev. Hladan nadjev umutiti sa 125 g maslaca sobne temperature. Dodati 1 žlicu arome vanilije i 3 žlice Mljevene Plazme.
13. Postupak
Nadjev sa crnom čokoladom: Ponoviti postupak sa drugom polovinom nadjeva u koji se dodaje 100 g crne čokolade. Hladan nadjev umutiti sa 125 g maslaca sobne temperature. Dodati 1 žlicu arome vanilije i 3 žlice Mljevene Plazme.
14. Postupak
Nadjevanje: Na dno kalupa za tortu ili prstena za nadjevanje staviti prvu koru. Preko nje sipati 4 žlice nadjeva od maline. Preko crvenog nadjeva sipati žuti nadjev i poravnati, a zatim rasporediti tamni nadjev i pokriti drugom korom. Ponoviti postupak i sa drugom korom. Cijelu tortu premazati sa malo tamnog nadjeva koji ste prethodno odvojili. Na gornju koru sipati ostatak nadjeva od maline. Ostaviti tortu u kalupu za nadjevanje dok se ne stegne, a zatim prijeći na dekoraciju.
15. Postupak
Dekoracija: U posudu umutiti 300 ml slatkog vrhnja i ukrasiti tortu. U maloj posudi umutiti kakao i vodu pa četkicom prskati po torti kako bi dobila točkast izgled. Listiće ružmarina rasporediti po torti, a maline poredati po rubu.
16. Postupak
Napomena: Gustina nadjeva ovisi od veličine žumanaca. Ukoliko je nadjev jako gust kada se zakuha, dodati ~ 200 ml mlijeka direktno u topao nadjev.
17. Postupak
Tortu ukrasite svježim malinama. Ukoliko su maline smrznute, uvaljajte ih u šećer i ukrasite pred posluživanje kako ne bi pustile sok i obojile tortu.
18. Postupak
Temperatura pečenja zavisi od jačine pećnice. U slast!
Autor:
Chica shtikla kashika
Jeste li isprobali ovaj recept?
Ako je odgovor DA, fotografirajte poslasticu i označite @plazma_zvanicna ili koristite #plazmasticarnica
Slični recepti
2024 Copyright | All rights reserved | Obavijesti o privatnosti | Kontakt | Created by Webtise